MTAD

JMTS, 2024, 21(2): 258-286; DOI: 10.58785/MTAD.21.2024.2.11
Published online:: 19 Ağustos 2024
Article (PDF 391 KB)

Günümüzde Saami kültürüne bakıldığı zaman bir yanda Saamilerin İskandinav yarımadasından Sibirya’ya ve ilerisinde Uzak Doğu Rusya’nın yerli halklarına kadar uzanan bir kültür coğrafyasının kuzeybatıdaki temsilcileri oldukları görülmektedir. Diğer taraftan binlerce yıl kendilerine özgün koşullar içerisinde yaşayan Saamiler zaman içerisinde kendilerini çevrelerindeki toplumlardan ayıran özgün kültürel yapılarını oluşturmuşlardır. Bu makalede Saamilerin yaşamış oldukları coğrafya içerisinde geliştirmiş oldukları güncel yaşam pratikleri, konuşmuş oldukları farklı lehçeler, etnogenez süreçleri hakkındaki tartışmalar, avcılık ve balıkçılık ile ilgili pratikleri ve sosyal yapıları incelenmektedir.

Saami, Lapon, Etnografya, Yerli Halk, Fin – Ugor.

When we look at the Saami culture today, we see that, on the one hand, the Saami are the northwest representatives of a cultural geography that extends from the Scandinavian peninsula to Siberia and beyond to the indigenous peoples of Far Eastern Russia. On the other hand, the Saami people, who have lived in unique conditions for thousands of years, have over time created their unique cultural structures that distinguish them from the societies around them. In this article, the current life practices of the Saami people in the geography they live in, the different dialects they speak, discussions about ethnogenesis processes, hunting and fishing practices, and social structures are examined.

Saami, Lapon, ethnography, Native People, Fin - Ugric.

KAYNAKLAR / BIBLIOGRAPHY

Artika moy dom. Polarnaya entsiklopediya. Narodı severa zemli. (2001). Red. Z.P. SOKOLOVA, Moskova: Severnıe Prostorı.
EVSTİGNEEV, Yu. A. (2003) Rossiyskaq Federatsiya Narodı i İh Podrazdeleniya. Kratkiy   Etnologiçeskiy Spravoçniki. Sankt Peterburg: İzdatelstvo S.-Peterburskogo Universiteta.
KERT, G.M. (2003a) Obşiye Svedeniya. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii, ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 38-42.
KERT, G.M. (2003b) Etnogenez Saamov. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii, ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 43-48.
KERT, G.M. (2003c) Saamskiy Yazık. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii,  ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 49-57.
KERT, M.S. (2003d) Sotsial’naya Organizatsiya. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii,  ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 101-107.
LYK’YANÇEMKO, T.V. (2003a) Material’naya Kul’tura. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii, ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 78-100.
LYK’YANÇEMKO, T.V. (2003b) Traditsionnıe Xozyaystvennıe Zanyatiya. Narodı Pribaltiysko-Finskiye Narodı Rossii,  ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 66-77.
LYK’YANÇEMKO, T.V. (2003c) Sem’ya i Obryadı Jiznennogo Tsikla. Narodı Pribaltiysko- Finskiye Narodı Rossii  ed. E.İ. KLEMENT’EV, N.V. ŞLIGİNA, Moskova: Nauka, 108-117.
VUORELA, T. (1964) The Fino – Ugric Peoples. Indiana University Publications Volume 39 of the Uralic and Altaic Series: Indiana University Bloomington Mouton & Co, The Hague, The Netherlands.

Elektronik Kaynaklar:
Mapping Sami Languages
(https://cartographymaster.eu/studentwork/mapping-sami-languages/)

.

Yazışma / Correspondence:

Mustafa Can Teziç ORCID-iD_icon-64x64 http://orcid.org/0000-0002-6423-1380
Doç.Dr., Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Ankara/Türkiye.
Adres: Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Sıhhiye, Ankara/Türkiye.
E-Posta: cantezic@yahoo.com

Yazı bilgisi:
Alındığı tarih: 3 Nisan 2024
Yayına kabul edildiği tarih: 15 Mayıs 2024
E-yayın tarihi: 19 Ağustos 2024
Çıktı sayfa sayısı: 29
Kaynak sayısı: 11

Ankara Üniversitesi | Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi  | Bölüm Ana Sayfası
Telif Hakkı © 2004, AÜ DTCF Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü. Tüm hakları saklıdır.
  Sıhhiye - Ankara, TÜRKİYE
| Tel.: +90312 310 32 80  | Faks: +90312 310 57 13 | E-posta