MTAD

JMTS 2022, 19(4):572-581; DOI: 10.1501/MTAD.19.2022.4.29
Published online: 9 January 2023
Article (PDF 241 KB)

Yazarın yaratıcı yazarlık arayışlarının, sanatsal düşüncesinin ve hayal gücünün itici gücü ve kaynağı, var olan gerçek olgulardır. Gelecekte yazılacak eserinin temelini oluşturacak gerçek olayları, onlar hakkında bilgileri ve verileri arama, bulma, araştırma, dünya edebiyatının çeşitli devlerinin yaratıcı çalışmasının ilk ve ana aşamasına özgü zor ve kapsamlı çalışmalar hakkında bilgi verir. L. Tolstoy'un "Hacımurat"ı, "Anna Karenina"yı, "Savaş ve Barış"ı yazmasına dayanak olan gerçek fenomenleri, gerçek verileri ve bilgileri arama ve derleme yolundaki emeğinin zirvesine ulaşmak ucu bucağı olmayan bir araştırmayı gerektirir. M. Avezov'un "Abay (İbrahim) Kunanbayulı" monografik çalışmasının, "Karaş-Karaş Hikayesi" (Karaş Karaş Okiğası), "Zor Zaman" (Kilı Zaman), "Abay Jolı" eserlerinin her birinin yazılma tarihi, hayatın gerçeklerini arama ve araştırma yönünde iğne ile kuyu kazmak kadar zahmetli, zorlu çalışmasıyla başladı. Aynı zamanda, elbette, Abay'ın hayatı ve yaratıcı yazarlığı, yaşadığı dönem hakkında bir monografi ve roman yazmak için gerekli bilgi, verileri toplama yolundaki emeği ve zahmeti de başlı başına bir araştırma alanıdır.

Avezov, yaratıcılık, edebî faaliyetler.

The driving force and source of the author's creative writing quests, artistic thought and imagination are the real facts that exist. Searching, finding, researching real events, information and data that will form the basis of the work of future authors, informs about the difficult and comprehensive work peculiar to the first and main stage of the creative work of various giants of world literature. Reaching the pinnacle of his effort in searching and compiling real phenomena, real data and information that led directly to writing L. Tolstoy's "Hacimurat", "Anna Karenina", "War and Peace" requires endless research. The writing history of each of the works of M. Auezov's monographic work "Abay (Ibrahim) Qunanbayulı", "Qarash-Qarash Oqighası" (The Story Qaraş-Qaraş), "Qily Zaman" (Hard Times), "Abay Jolı" (The Path of Abai) is in the direction of searching and researching the facts of life. It started with hard work as hard as digging a well with such a needle. At the same time, of course, Abai's life and creative writing, his effort in collecting the information and data necessary to write a monograph and epic about the period in which he lived is a field of research in itself.

Auezov, creativity, literary works.

KAYNAKLAR / BIBLIOGRAPHY

AVEZOV M. (1979) Menіn ömіrbayanım. Jinankta: Avezov M. Jiyırma tomdık şığarmalar jinağı. 1-tom. Angіmeler. Almatı: Jazuşı.
AVEZOV M. (1997) Abaydan sonğı akındar. Jinakta: Avezov M. Şığarmalarınığ elu tomdık tolık jinağı. Tom 1-tom. Makalalar, pyesalar. Almatı: Ğılım.
AVEZOV M. (1985a) Körgen, sezgen jaylardan. Jinakta: Avezov M. Jiyırma tomdık şığarmalar jinağı. 18-tom. Zertteuler, makalalar. Almatı: Jazuşı.
AVEZOV M. (1981) Jer angіmeşі. Jinakta: Avezov M. Jiyırma tomdık şığarmalar jinağı. 8-tom. Oçerkter jane kino-angіme. Almatı: Jazuşı.
AVEZOV M. (1988a) Abaydın ömіrbayanı. Jinakta: Avezov M.O. Abaytanudan jariyalanbağan materialdar. Almatı: Ğılım.
AVEZOV M. (1985b) Kak ya rabotal nad romanami “Abay” i “Put’ Abaya”. Jinakta: Avezov M. Jiyırma tomdık şığarmalar jinağı. 20-tom. Monografiya men makalalar. Almatı: Jazuşı.
AVEZOV M. (1988b) K lektsii ob “Abae” i “Puti Abaya” Jinakta: Avezov M.O. Abaytanudan jariyalanbağan materialdar. Almatı: Ğılım.
AYMAUITOV J., AVEZOV M. (2015) Abaydın önerі һem kızmetі. Jinakta: Abaytanu. Tandamalı enbekter. І tom. Oylar men tolğanıstar. Almatı: Kazak univesitetі.
DADEBAEV J. (1997) Muhtar Avezov (“Senіn süyіktі jazuşın” seriyası). Öndelіp, tolıktırılğan yekіnşі basılımı. Almatı: Rauan.
FORTUNATOV N. (1983) Tvorçeskaya laboratoriya L. Tolstogo. Nablyudeniya i razdum’ya. Moskva: Sovetskiy pisatel’.
KABDOLOV Z. (1976) Söz önerі. Adebiyet teoriyasının negіzderі. Öndelіp, tolıktırılğan ekіnşі basılımı. Almatı: Mektep.
TOLSTOY A.N. (1984) O literature i iskusstve: oçerki, stat’i, vıstupleniya, besedı, zametki... Moskva: Sovetskiy pisatel’.

Yazışma / Correspondence:

Janğara DADEBAYULI ORCID-iD_icon-64x64 https://orcid.org/0000-0002-0290-2310
Prof. Dr., El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Abay Bilimsel Araştırma Enstitüsü.
Adres: El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Abay Bilimsel Araştırma Enstitüsü, Almatı/Kazakistan.
E-Posta: dadebaev48@gmail.com

Zhazira OTYZBAY (Çeviren) ORCID-iD_icon-64x64 https://orcid.org/0000-0002-3772-7778
Doç. Dr. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü.
Adres: Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Sıhhiye/Ankara.
E-Posta: jazirakentauly@gmail.com

Yazı bilgisi:
Alındığı tarih: 15 Aralık 2022
Yayına kabul edildiği tarih: 21 Aralık 2022
E-yayın tarihi: 9 Ocak 2023
Sayfa sayısı: 10
Kaynak sayısı:12

Ankara Üniversitesi | Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi  | Bölüm Ana Sayfası
Telif Hakkı © 2004, AÜ DTCF Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü. Tüm hakları saklıdır.
  Sıhhiye - Ankara, TÜRKİYE
| Tel.: +90312 310 32 80  | Faks: +90312 310 57 13 | E-posta